MonoX support board

Start the conversation, ask questions and share tips and solutions with fellow developers.

Non-registered users can only browse through our support boards. Please register now if you want to post your questions. It takes a second and it is completely free. Alternatively, you can log in without registration using your credentials at major sites such as Google, Microsoft Live, OpenId, Facebook, LinkedIn or Yahoo.

Activation Email Fails to Send (Arvixe Hosting) (Closed) (Mono Support )

Viewed 40170 time(s), 11 post(s) 12/18/2013 2:35:02 PMby aaronsquire
aaronsquire

aaronsquire

12/18/2013 5:44:07 PM

This is the Settings in web.config:
    <add key="EnableSmtpSSL" value="true" />
 
<mailSettings>
   <smtp deliveryMethod="Network" from="myemail@movetheacresforward.com">
     <network host="stem.arvixe.com" userName="myemail@movetheacresforward.com" password="mypassword" port="465" enableSsl="true" />
   </smtp>
   </mailSettings>

This is the error I receive:
An uexpected error has occured while sending you an activation e-mail. Your account has been successfully created but you can't login until you activate it via activation e-mail. To resend your activation e-mail please go to the Activation e-mail recovery page. If the problem persists, please contact us.
 at MonoSoftware.MonoX.ModuleGallery.ActivationEmailRecovery.btnSend_Click(Object sender, EventArgs e) at MonoSoftware.MonoX.Controls.StyledButton.OnClick(Object sender, EventArgs e) at MonoSoftware.MonoX.Controls.StyledButton.#Ho(Object sender, EventArgs e) at System.Web.UI.WebControls.LinkButton.OnClick(EventArgs e) at System.Web.UI.WebControls.LinkButton.RaisePostBackEvent(String eventArgument) at System.Web.UI.WebControls.LinkButton.System.Web.UI.IPostBackEventHandler.RaisePostBackEvent(String eventArgument) at System.Web.UI.Page.RaisePostBackEvent(IPostBackEventHandler sourceControl, String eventArgument) at System.Web.UI.Page.RaisePostBackEvent(NameValueCollection postData) at System.Web.UI.Page.ProcessRequestMain(Boolean includeStagesBeforeAsyncPoint, Boolean includeStagesAfterAsyncPoint)
 
An error has occured while sending you an e-mail. Please try again, if the problem persists, please contact us.
 at MonoSoftware.MonoX.Mail.MonoXMailSender.SendMail(MailMessage mailMsg) at MonoSoftware.Core.Mail.MailSender.SendMail(MailAddress fromAddress, String toAddress, String title, String htmlContent, String plainContent) at MonoSoftware.Core.Mail.MailSender.SendMail(String toAddress, String title, String htmlContent, String plainContent) at MonoSoftware.MonoX.ModuleGallery.ActivationEmailRecovery.btnSend_Click(Object sender, EventArgs e)
 
The operation has timed out.
 at System.Net.Mail.SmtpClient.Send(MailMessage message) at MonoSoftware.Core.Mail.MailSender.SendMail(MailMessage mailMsg)
This content has not been rated yet. 
61 Reputation 8 Total posts
khorvat

khorvat

12/18/2013 2:58:48 PM
Please check the Smtp client configuration before we proceed, as it throws a "The operation has timed out." error.
This content has not been rated yet. 
15993 Reputation 2214 Total posts
aaronsquire

aaronsquire

12/18/2013 3:11:20 PM
Please be more specific. I don't understand what you are asking. My smtp host name, username, password, and port are correct as they are the same I used to send mail from my phone for this website.
This content has not been rated yet. 
61 Reputation 8 Total posts
aaronsquire

aaronsquire

12/18/2013 4:08:00 PM
I am unaware of any other places in MonoX to configure SMTP settings. I have been reviewing the user manual and only place I see for SMTP settings is the web.config file.
This content has not been rated yet. 
61 Reputation 8 Total posts
pajo

pajo

12/19/2013 9:30:27 AM
Hi,

From stack trace it's obvious it some kind of network problem, your request to send email has timed-out. I would first check that service your trying to connect to is SMTP service. It's possible that your provider is using POP3 or IMAP services for sending mail. If we're sure we're talking SMTP check if you can connect from your server to the mail server manually (try to use some mail client and setup account where you would send mail through arvixe). If everything is green check if your configuration (smtp config) matches configuration you have on a working client. If you're still having problems sending emails in MonoX send us protocol details you're using on a working client and we'll try to figure out where could be problem.
This content has not been rated yet. 
629 Reputation 83 Total posts
aaronsquire

aaronsquire

12/19/2013 2:26:56 PM
My apologies. I must expand my knowledge of mail servers then because I thought POP3 & IMAP were only for receiving email. Arvixe supports both IMAP and POP3. I'm using IMAP to receive my mail so that I can download on my phone and computer and get messages on both since POP3 deletes them after sending. I have attached screen shots of settings on my phone which successfully sends and receives emails.

I used to write ASP programing years ago and gave it for family and engineering career. Trying to get back in groove to build a website for our non-profit property owners association. Appreciate all your help.

Reference:
https://support.arvixe.com/index.php?/Knowledgebase/Article/View/140/0/do-you-support-secure-smtp-pop-and-imap

This content has not been rated yet. 
61 Reputation 8 Total posts
khorvat

khorvat

12/19/2013 1:57:58 PM
Can you please confirm if you have resolved your issue ?
This content has not been rated yet. 
15993 Reputation 2214 Total posts
pajo

pajo

12/19/2013 2:38:22 PM
Hi,

You don't have to expand your knowledge about mail protocols, I took a brief look over POP3 and IMAP and there is no mention of sending capabilities, I was sure I read somewhere they or one of them also include sending capabilities, but it looks I was misinformed. But this is less important for the problem you're having. 

So your configuration looks good, but you still have time out. You must test connection to the SMTP server from your web server, it's working on your phone but this tells us only their service is working. So try to connect to the service manually from your web server, to rule out any network issues (firewall, proxies). If you can send emails from web server without problems then we're sure problem is in software. Lets try to rule out network first as error is indicating it's network issue.
This content has not been rated yet. 
629 Reputation 83 Total posts
aaronsquire

aaronsquire

12/19/2013 7:37:55 PM
Tested mail server using dotnetnuke that I have running on another domain and sent successfully.  Did notice SSL wasn't required to send email and I could use mail.domain.com so I tried changing web.config to the following but still getting time out issue. I've tried with default credentials true and false.
<add key="EnableSmtpSSL" value="false" />
  <mailSettings>
     <smtp deliveryMethod="Network" from="hidden@myemail.com">
      <network host="mail.mydomain.com" userName="hidden@myemail.com"> password="********" port="465" enableSsl="false" defaultCredentials="false" />
    </smtp>
    </mailSettings>
This content has not been rated yet. 
61 Reputation 8 Total posts
aaronsquire

aaronsquire

12/19/2013 7:36:32 PM
RESOLVED: Dropped port designation.
<smtp deliveryMethod="Network" from="hidden@myemail.com">
  <network host="mail.mydomain.com" userName="hidden@myemail.com" password="********" />
</smtp>
This content has not been rated yet. 
61 Reputation 8 Total posts
1 2