MonoX support board

Start the conversation, ask questions and share tips and solutions with fellow developers.

Non-registered users can only browse through our support boards. Please register now if you want to post your questions. It takes a second and it is completely free. Alternatively, you can log in without registration using your credentials at major sites such as Google, Microsoft Live, OpenId, Facebook, LinkedIn or Yahoo.

Install Error - Localization Database Connection Timeout (Closed) (Mono Support )

Viewed 36641 time(s), 9 post(s) 6/29/2011 3:57:17 PMby evouniverse

Related topics

evouniverse

evouniverse

6/29/2011 3:57:17 PM
Hello,

My hosting has a Microsoft Web App Gallery and I Installed MonoX from there.
That initial install completed and I clicked on the link to my website as provided on the successful install screen within the Microsoft Web App Gallery.

Upon browser load of my website the url redirected to http://mydomain.com/MonoX/Installer/DatabaseInfo.aspx.
I selected "Use an empty database" and click "Finish".
Then an install page loaded titled "Installation in progress ...".
It then listed several install steps as completed and then hung up on "Localization".

The error said there was a timeout in the connection to the database.
It seems to me it was connecting to the database in the previous items it installed.
In attempts to eliminate permission problems, I've set every folder in my hosting file manager to have read & write access and same for Network Service.


Thank you for any help you may have. :)


This content has not been rated yet. 
20 Reputation 5 Total posts
denis

denis

6/29/2011 4:08:43 PM
Hi,
It appears to me that it was simply a shaky connection to the SQL server, or the case where SQL Server went down in the middle of the installation process. There is nothing special in the localization system that would cause the installation process to fail after the previous steps have been completed.
Shared hosting providers can have unstable and overloaded database servers. Can you try it again?
This content has not been rated yet. 
7207 Reputation 956 Total posts
evouniverse

evouniverse

6/29/2011 8:26:58 PM
Hello Denis,

Thank you for the response,..

I have tried many times to reinstall over the past 4 days at different times of day and night and times out every time on Localizaation.
I did notice that the "Advanced Settings" page there is the "Localization Folder" property and it is set to "language".
I've search here and there for a folder called "language" and i didn't see one.
I even tried creating one in a few places with all permissions of course, but still times out.

This content has not been rated yet. 
20 Reputation 5 Total posts
denis

denis

6/29/2011 9:19:02 PM
LocalizationFolder parameter holds the name of "virtual" folder that is used in the URL rewriting process - it is not present in the folder tree of the MonoX. That is not the reason - I will do a bit of research and get back to you.
Could you copy the exact text that is displayed before the timeout occurs? Does it mention "LocalizationSource", "LocalizationString", "LocalizationBinary",...?
This content has not been rated yet. 
7207 Reputation 956 Total posts
evouniverse

evouniverse

6/30/2011 5:29:44 AM
Hello Denis,

Ty again for your response.

Here is what it prints on the "Installation in progress ..." page.

2011-06-29 18:16:33Z: Installation starting ...
2011-06-29 18:16:33Z: Creating database ...
2011-06-29 18:17:57Z: Database created.
2011-06-29 18:17:57Z: Importing data ...
2011-06-29 18:17:57Z: Importing "aspnet_Applications" ...
2011-06-29 18:18:07Z: Imported "aspnet_Applications".
2011-06-29 18:18:07Z: Importing "aspnet_SchemaVersions" ...
2011-06-29 18:18:09Z: Imported "aspnet_SchemaVersions".
2011-06-29 18:18:09Z: Importing "aspnet_Roles" ...
2011-06-29 18:18:11Z: Imported "aspnet_Roles".
2011-06-29 18:18:11Z: Importing "aspnet_Users" ...
2011-06-29 18:18:13Z: Imported "aspnet_Users".
2011-06-29 18:18:13Z: Importing "aspnet_Membership" ...
2011-06-29 18:18:14Z: Imported "aspnet_Membership".
2011-06-29 18:18:14Z: Importing "aspnet_UsersInRoles" ...
2011-06-29 18:18:16Z: Imported "aspnet_UsersInRoles".
2011-06-29 18:18:16Z: Importing "Language" ...
2011-06-29 18:18:18Z: Imported "Language".
2011-06-29 18:18:18Z: Importing "LocalizationSource" ...
2011-06-29 18:19:48Z: Timeout expired. The timeout period elapsed prior to completion of the operation or the server is not responding. Inserting values into [dbo].[LocalizationSource]
This content has not been rated yet. 
20 Reputation 5 Total posts
khorvat

khorvat

6/30/2011 7:24:05 AM
Hi,

  this is probably the issue with the shared hosting and overcrowded SQL server. The problem is the "large"  insert block contained by the "LocalizationSource". You need to set the sql connection timeout in the connection string to much higher value for such environment. 

Can you please try this and get back to us

Change this line in web.config 
<add name="LocalSqlServer" connectionString="Data Source=;uid=;pwd=;database=;Connect Timeout=90;" providerName="System.Data.SqlClient"/>

To this one
<add name="LocalSqlServer" connectionString="Data Source=;uid=;pwd=;database=;Connect Timeout=600;" providerName="System.Data.SqlClient"/>

Regards
This content has not been rated yet. 
15993 Reputation 2214 Total posts
evouniverse

evouniverse

6/30/2011 4:37:10 PM
Hello denis and khorvat,

Ty both for the responses and efforts.
I believe i have got it going now.
It seems it was an issue of two things.

The 1st issue was as khorvat suggested, increasing the Timeout to 600.

The second issue was also on the same lines in web.config as follows (edited to hide Arxie's Sub Domain, my SQLServerName, my SQLUserName & my SQLUsernamePassword):

<add name="LocalSqlServer" connectionString="Server=OneOfArvixe'sSubDomains.com;Database=SQLServerName;uid=SQLUserName;Pwd=SQLPassword;Connect Timeout=600;" providerName="System.Data.SqlClient" />

<add name="ADConnectionString" connectionString="Server= OneOfArvixe'sSubDomains.com ;Database=SQLServerName;uid= SQLUserName ;Pwd= SQLPassword ;Connect Timeout=600;" />


Where it has "Server=OneOfArvixe'sSubDomains.com" is where it had a sub domain of my Host.
I changed that to my domain and along with increasing the time out it finished the install.



To clarify my process of elimination attempts lol:
I did try the install with only increasing the Timeout value to 600 and leaving the sub domain of my host as is and install failed.
I then tried with leaving the Timeout value as default (90) and changed the sub domain of my host to my domain and install failed.
I then tried with increased Timeout value to 600 and changed the sub domain of my host to my domain and install Finished. YAY!



Thank you both for your support :D
This content has not been rated yet. 
20 Reputation 5 Total posts
evouniverse

evouniverse

6/30/2011 4:40:58 PM
I just tried to credit khorvat & denis both as answer providers of this topic but it seems as after selecting one of you there is no longer the ability to click another user as an answer too. Doh! lol


Have a great day!
This content has not been rated yet. 
20 Reputation 5 Total posts
denis

denis

6/30/2011 4:49:25 PM
Yes, there can be only one solution in the thread by default.
Glad to hear that you were able to solve your problem. As for the ADConnectionString key, you did not have to change it, as it is used only in ActiveDirectory membership integration scenarios (when you want to use users from your AD domain).
This content has not been rated yet. 
7207 Reputation 956 Total posts